Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί φάβας της χώρας, καθώς η παραγωγή τους απειλείται από ένα ζιζάνιο που δεν επιτρέπει τον σχηματισμό του γνωστού «λάκκου».

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι παραγωγοί φάβας της χώρας, μετά την εμφάνιση ενός μικροοργανισμού που, σύμφωνα με πληροφορίες, εμποδίζει τον σχηματισμό λάκκου στο παραδοσιακό ελληνικό έδεσμα.
Σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση, οι Έλληνες φαβοπαραγωγοί προειδοποιούν ότι το ζιζάνιο laccus reductus, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, αποτρέπει τον σχηματισμό λάκκου στη φάβα κάτι που, όπως λένε, απειλεί την παραγωγή τους και κινδυνεύει να τους οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, γεωπόνοι του υπουργείου έχουν μεταβεί έκτακτα στη Σαντορίνη, στην οποία παράγεται το 90% της φάβας της χώρας, προκειμένου να πάρουν δείγματα για να ερευνήσουν το φαινόμενο και να βρουν τρόπο αντιμετώπισης του.