Η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πολύ βαριά μετά τη διαπίστωση ότι είναι απίθανο στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία για το χρέος. Μαζί με το χρέος παραπέμπεται στις καλένδες και η συμμετοχή το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Εν ολίγοις, οι δύο βασικοί στόχοι της κυβέρνησης, οι οποίοι αποτέλεσαν επίσης τους πυλώνες του πολιτικού αφηγήματος της, δεν πρόκειται να επιτευχθούν –τουλάχιστον σε κοντινό χρόνο. Όπως είναι επόμενο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να είναι και ενθουσιασμένα με την εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σκληρή κριτική στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης ενώ η λέξη «αποτυχία» ακούστηκε πολλές φορές. «Το να κάνουμε τα καλά παιδιά δεν οδηγεί πουθενά», ελέχθη μεταξύ άλλων. Η γενική αίσθηση είναι η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, αν όχι σε αδιέξοδο.

Ενδεικτικά του κλίματος της συνεδρίασης ήταν ότι:
Πρώτον, κριτική δεν άσκησαν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι», όπως ο Νίκος Φίλης, αλλά και απολύτως «νομιμόφρονα» στελέχη, όπως η Φωτεινή Βάκη.
Δεύτερον, δεν βρέθηκε ούτε ένα μέλος του οργάνου που να μιλήσει με ενθουσιασμό για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Μετά και τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στο Μαξίμου δεν υπάρχει, πλέον, αμφιβολία ότι αποτελεί επείγουσα ανάγκη η διαμόρφωση ενός καινούργιου πολιτικού αφηγήματος. Αν, όμως, οι Ευρωπαίοι δεν δώσουν κάτι ως αντιστάθμισμα της μη ρύθμισης του χρέους, οποιοδήποτε αφήγημα δύσκολα θα μπορεί να σταθεί.

Advertisements